Vlastimil Valter: Líbí se mi cesta, kterou se tento klub vydal
17. ledna 2020

Vlastimil Valter: Líbí se mi cesta, kterou se tento klub vydal

Třetí „zimní“ posilou se stává Vlastimil Valter. Tento rychlonohý obránce již v minulosti několikrát oblékl teplický dres. Obránce s velkými zkušenostmi z první ligy vyztuží defenzivu a pomůže nám v boji za vysněným postupem. Hráče, jemuž se v týmu neřekne jinak než „Sparta“ jsme krátce po přestupu vyzpovídali.

Ahoj Sparto, vítej znovu v Teplicích. Naposledy si zde působil před rokem a půl a po neúspěšném play-up jsi se rozhodl pro změnu. Kam tě kroky za tu uplynulou dobu zavedly?

Po neúspěšném play-up jsem se rozhodl pro zpátečku do Litvínova, kde jsem celkem působil poslední 4 sezóny. Kromě zmiňovaného půl roku v Teplicích. Ale po loňské sezóně jsem téměř jistě věděl, že už v Bivoji pokračovat nebudu. V létě jsem se ještě domlouval, že bych to zkusil v Drážďanech, tam jsem stihnul odehrát 3 přáteláky, ale z hlediska času bych si oproti první lize moc nepolepšil, tak jsem si dal 3/4 roku pauzu a jsem za to rád.

Vracíš se z Litvínova, kde se za poslední dobou změnilo hodně věcí. Jsi rád, že se přestup upekl a můžeš se v klidu soustředit na práci v Teplicích?

Jsem rád hlavně z toho hlediska, že mi odpadly ty 6hodinové cesty do Ostravy, Havířova apod. Ten čas je opravdu šílenej, někde jsem viděl tu tabulku těch kilometrů a tuším že to za sezónu bylo snad něco přes 10tis.km. Časem už je i to věčné dojíždění na tréninky trošku na palici. Takže teď mám svůj klid.

V posledních zápasech jsme tě pravidelně vídali na tribuně při zápase Teplic. Jaký dojem na tebe tento tým dělal? A nesvrběli tě často ruce, když si sledoval napínavé zápasy našeho mužstva?

Dojmy jsou pozitivní, vidím určitý progres ve hře hlavně směrem dopředu, určitě tomu pomohlo i dravé mládí. Sevy nastavil i trošku jiný přístup ke všemu okolo celého florbalového dění a nevím o tom, že by si někdo stěžoval. Takže dojmy jsou dobré, každopádně asi celý tým ví, kde ho tíží bota, ale to přece nebudu prozrazovat. Ruce mě popravdě nesvrběli, začalo to až nějak ten poslední zápas co jsem sledoval, protože to už jsme nějak domlouvali, že zase začnu hrát. Do té doby jsem se rozmýšlel, jestli si nedát pauzu až do konce sezóny..

Oproti tvému předchozímu působení se tým trochu změnil. Do chlapské kategorie přišli kluci z našeho silného ročníku 2002, jak toto omlazení vnímáš? Chystáš se případně být určitým mentorem pro mladé kluky?

Za mladí jsem rád, přeci jenom tým jestli chce myslet ať už teď nebo i za pár sezón na postup, tak je potřeba zvýšit konkurenci na všech postech, což tihle kluci brzy splní, ten přesun do chlapské kategorie není nejjednodušší, ale tohle je ta správná cesta. Myslím, že klidně příští sezónu už můžou patřit mezi lídry týmu. Mentor být nechci od toho tam nejsem, ale občas nějakou radu dám, ti co mě znají, to vědí. Já do toho občas kecám všem, jestli je to ročník 2002 nebo 1960 jako Souky a Fajla, je jedno

Na tréninku nastupuješ v obraně s dalším rychlíkem Lukášem Vyskočilem. Jak se na tuto spolupráci vůbec těšíš?

Na vyskyho se těším, hráli jsme spolu v mojí poslední sezóně, před prvním přesunem do Litvínova a teď si na to můžeme zavzpomínat. Doufám, že nám to bude klapat, alespoň jako tehdy. Otázka spíš je, "kdo u nás bude bránit? "

Další velkou změnou v tvém životě je jistě fakt, že ses stal otcem. Jak tě tato událost změnila?

Tak situace si "asi" trochu změnu žádala. Musel jsem ubrat ze života občasnýho živlu, na chlápka chodícího venku s kočárkem, který bude muset být pro někoho vzorem, takže změna určitě je. Doba toho co zrovna vymyslím, za chvilku konám, je už asi naštěstí pryč!

Stejně jako v našem posledním rozhovoru se musím na závěr zeptat. Kdy získá Sparta titul?

Titul přijde brzo, jsme na správné cestě. Dávám bolševikovi rok, maximálně pět.