Nová sezóna startuje. Pro Efdéčko bude tématem #samostatnost
6. září 2023

Nová sezóna startuje. Pro Efdéčko bude tématem #samostatnost

Sezóna 2023/2024 odstartuje už v sobotu 9. září zápasy dorostenců a mužského áčka. Po celou sezónu nás pak bude provázet #samostatnost. Co konkrétně tento hashtag znamená?

Po loňském vzoru projektu #scílem spouštíme i letos celosezónní projekt, který se budeme snažit dostat pod kůži všem hráčům, rodičům i trenérům a který zároveň navazuje na ten loňský a nutí nás stanovovat si jednotlivé cíle pro klub, kategorie i jednotlivce. Naším cílem bude letos snaha o maximální samostatnost hráčů - ať už na hřišti, či mimo něj. 

Hráči si #samostatnost částečně vyzkoušeli už na červnovém zakončení minulé sezóny, kdy si závěrečný florbalový turnaj kompletně řídili sami účastníci, apel na samostatnost hráčů jsme dávali i v průběhu letních soustředění. Celá letošní sezóna tak bude pokračováním něčeho, s čím už byla většina hráčů obeznámena a co už si částečně vyzkoušela.

Několik úrovní projektu

Ani letošní projekt není omezen pouze na jednu část, ale sestává hned z několika základních dílků.

Tím prvním je práce s hráči přímo v trénincích jednotlivých kategorií. Už na jaře jsme za pomoci Českého florbalu zorganizovali seminář na míru pro trenéry Efdéčka s lektorem Lukášem Kubincem, který se tématu samostatnosti věnuje v mateřské Plzni. Debata sloužila jako první výkop k přemýšlení nad tím, jak samostatní by hráči mohli být v jednotlivých kategoriích. V současnosti pak každá kategorie Teplic vstupuje do sezóny s vytyčeným cílem, co konkrétně by hráči na konci sezóny měli zvládat sami - ať už jde o zavazování tkaniček, samostatné převlékání, starost o pomůcky, či třeba organizace samotného tréninku

O druhý díl skládačky se v Efdéčku snažíme již několikátým rokem. Jde nám zde o hráče, jakožto florbalistu, který se umí na hřišti samostatně rozhodovat a který dokáže rozpoznat, kdy je lepší přihrát, kdy udělat kličku a kdy vystřelit. Chceme takové hráče, kteří toto automaticky zvládají a nečekají na pokyny od trenéra. Dle toho uzpůsobujeme komunikaci mezi hráči a trenéry už od těch nejmenších florbalistů.

Třetím bodem je individuální příprava hráčů. I letos jsou v nabídce tréninkových možností individuální tréninky, na kterých lze pilovat své florbalové dovednosti, nově pak bude jeden z individuálů přístupný celoročně. Od října pak spustíme projekt talentované mládeže, ve kterém chceme rozvíjet další složky sportovního výkonu a který se bude samostatnosti z velké části věnovat.

Čtvrtou částí jsou výzvy na sociálních sítích, které budeme v pravidelných intervalech zveřejňovat, které budou na samostatnost zaměřeny a díky kterým budeme moci projekt představit i širší veřejnosti.

Samostatnost budeme ovšem propagovat a zařazovat i do našich dalších aktivit mimo zmíněné čtyři pilíře, stejně jako se nám to povedlo třeba na soustředění, či loňském zakončení sezóny.