Tomáš Syryčanský: Sloučení byl rozhodně správný krok, čeká nás ale ještě spousta dřiny.
17. května 2022 v rubrice Rok Efdéčka

Tomáš Syryčanský: Sloučení byl rozhodně správný krok, čeká nás ale ještě spousta dřiny.

Rok po spojení klubů hodnotíme uplynulou sezónu a vyhlížíme tu další pomocí série rozhovorů. V tom prvním jsme vyzpovídali předsedu klubu, Tomáše Syryčanského.

Efdéčko slaví první narozeniny. Zvládli jsme přechod ze dvou oddílů v jeden po ekonomické stránce?

"Sezónu ekonomicky zvládáme, ale je řada faktorů, které nám negativně vstupují do ideálního stavu plnění rozpočtu. Ten jsme samozřejmě stavěli, aby byl nejlépe vyrovnaný, ale ne všechny očekávané příjmy dorazily a momentálně jsme čerpali z rezervy, kterou jsme převedli v rámci spojení klubů. 

Dalším výrazným faktorem byl fakt, že jsme ještě nemohli využít dotační tituly v plné výši na všechny členy po spojení, jelikož dotace jsou na kalendářní rok. To nás čeká až v tomto roce, ale státní rozpočet výrazně snižuje výdaje na sport, takže jsme sami zvědavi, jak to vše bude. 

Aby si každý člen dokázal představit, jak náročné to je, tak členské příspěvky nám tvoří přibližně jen třetinu příjmů. Zbytek musíme sehnat z jiných zdrojů. Z hlediska bezproblémového fungování klubu do budoucna je jedním z našich cílů získat silného partnera, který by nás podporoval a přinesl finanční jistotu oproti příjmům z dotačních titulů, které jsou bohužel jistotou vždy jen na jeden rok."


Jaký nejsilnější zážitek si z uplynulého roku odnášíš?

"Já se na ten nejsilnější teprve těším a vím, že během dalších let jich dorazí spousta. Jinak během prvního roku jsem toho v rámci klubu samozřejmě zažil hodně. Především jsem rád za lidi, kteří mají náš klub na prvním místě a chtějí se podílet na společné budoucnosti teplického florbalu."


Jak hodnotíš dosavadní spolupráci s DDM?

"DDM vnímáme jako silnou značku, která nám pomáhá v rozvoji. Je to vstupní brána pro nové zájemce o kroužky a přináší tak nové členy. Současně ctíme spojitost s původním klubem, který díky DDM fungoval. Pokud to tedy bude pro nás nadále přínosné, tak budeme moc rádi pokračovat ve vzájemné spolupráci."


Jakým problémům aktuálně klub nejvíce čelí?

"Momentálně nás trápí jeden řešitelný problém a jedna velká hrozba. 

Pro první rok jsme fungování a služby klubu nastavili hodně velkoryse a chtěli jsme uspokojit všechny členy. Chtěli jsme, aby každý, kdo akceptoval spojení, měl možnost dostatečně trénovat a hrát soutěže. Během roku se v některých kategoriích ukázalo, že ligová utkání chce hrát méně jak polovina členů dané soupisky. Tento problém vyřešíme optimalizací tréninkové plánu a reálnějším počtem přihlášených soutěží.

Mnohem více nás trápí zdražování cen energií. Jsme halový sport a na ty se chystá největší hrozba. Provozovatelé sportovních hal nás již informovali, že se bude zdražovat a současné nabídky tarifů jsou přibližně trojnásobkem ceny, která je aktuálně nasmlouvána. Pronájmy hal jsou třetinou našeho rozpočtu a jsou primárním nákladem. Jakékoliv zdražení se tak výrazně promítne do rozpočtu a vytvoří značnou komplikaci. Nevyhneme se tak bohužel částečné úpravě výše členských příspěvků. Současně pevně věříme, že zakročí stát, který halovým sportům pomůže a města a obce upraví dotační politiku pro ty, kteří si sportoviště musí pronajímat."


    Rok poté. Bylo sloučení klubů správný krok?

    "Byl to rozhodně správný krok. Již na začátku, kdy jsme si po půl roku trvajících setkáních odsouhlasili sloučení uskutečnit, jsem říkal, že je to běh na delší trať, který bude vyžadovat mnoho trpělivosti, jak ze strany trenérů, tak i ze strany hráčů a rodičů. Po první sezóně se mi to potvrdilo. Čeká nás ještě několikaletá dřina a soustavná optimalizace, abychom se stali tím, co každý očekáváme od největšího florbalového klubu v teplickém okrese."