Měsíc po sezóně - dorost
13. dubna 2023

Měsíc po sezóně - dorost

Před měsícem skončila ligová sezóna 2022/2023 dalšímu z týmů Efdéčka - dorostencům.

Dorostenci se letos představili v nejvyšší lize, která byla rozdělena do tří košů po pěti týmech. Svěřenci trenérů Pavla Dolejšího a Vlasty Valtera zahájili sezónu ve druhém koši na začátku září v Karlovarském kraji, kde hned ve druhém zápase okusili letošní novinku v podobě trestných střílení v případě nerozhodného výsledku po základní hrací době. V průběhu prvního kola však dokázali uhrát do tabulky pouze jediný bod právě za prohru na nájezdy s Plzní, kde k výhře nestačil ani hattrick Ondry Dubna, proto se dorostenci na další čtyři zápasy přesunuli do nejnižšího ze tří košů.

V tom ovšem dokázali zvítězit ve všech čtyřech utkáních - poměrem 3:2 porazili nejprve v regionálním souboji Most a následně i Plzeň, o dva týdny později přetlačili jednobrankovým výsledkem i domácí Kladno a kadaňské Katy a zaslouženě se vrátili zpět do druhého koše. Nejaktivnějším střelcem kola byl Matyáš Drobný, který bodoval ve třech ze čtyř zápasů.

Ve třetím kole nejprve Efdéčko svedlo vyrovnaný souboj s Lovosicemi, možné pomyšlení na body jim ale zkazilo velké množství oslabení a nakonec podlehli 3:6. V dalším zápase pak zaznamenali jednu z nejvyšších proher v sezóně, kdy prohráli s plzeňskou Slavií 3:11. Nedařilo se ani v následujících zápasech. Proti Kladnu podruhé (a naposled) v sezóně nedokázaly Teplice v zápase vstřelit ani gól a prohrály 0:6 a neoblíbenému soupeři z Karlových Varů, se kterým měly Teplice nejhorší bilanci, podlehly 1:7. A tak se opakovala situace z prvního kola a Teplice opět okusily třetí koš.

V tom nejprve překvapivě prohrály s Mostem, kde většina gólů padla až v poslední třetině a následně potřetí v sezóně i s Karlovými Vary. Po dlouhém období půstu přišla konečně i výhra - hattrickem řídil výhru 8:3 nad Plzní Jakub Niče. V přetahované s Kadaní nakonec byli úspěšnější hosté, kteří výhrou 6:5 vrátili Efdéčku porážku z druhého kola. 

Na domácí půdě pak Efdéčko v dalším kole dokázalo zdramatizovat zápas s Chomutovem, se kterým po 30 minutách zápasu prohrávalo 7:0, ve třetí třetině ale dokázalo vstřelit hned pět branek a zápas se tak přeci jen rozhodoval až v závěru. Proti Plzni pak mohou tepličtí hráči litovat zejména druhé třetiny a dvou slepených gólů, díky kterým Plzeň vyhrála 4:6, což ovšem proti předchozímu výsledku 3:11 znamenalo značný posun nejen ve skóre, ale i v předvedené hře. Třetí třetina se naopak nevydařila v zápase s Ústím, které v teplické sportovní hale přetlačilo Efdéčko poměrem 7:1. V posledním zápase pátého kola se žlutomodří pokusili napravit si reputaci s Karlovými Vary. V tomto duelu vedly Teplice poměrně rychle po brankách Járy Vojíře a Fandy Nováka 2:0, soupeř ale dokázal otočit vývoj na svou stranu. Až ve třetí části ožily teplické tribuny po gólech Drobného a Nováka, který poslal zápas do nájezdů. V nich byl jediným úspěšným střelcem Vojta Frolík, který tak zařídil Teplicím náplast na předchozí nezdary. 

Poslední kolo odehrálo Efdéčko v Plzni, kde dokázalo uhrát výhru 5:3 nad Kadaní, zbylé zápasy ovšem nedopadly podle představ trenérů a Teplice tak zakončily základní část soutěže na 12. místě z 15 účastníků.

Do play off, které se hrálo na součet gólů ze dvou zápasů nastoupili tepličtí dorostenci na domácí půdě proti soupeři z Lovosic, který skončil po základní části šestý. 173 diváků dotlačilo žlutomodré k jednomu z nejlepších výkonů v sezóně, ne-li k tomu vůbec nejlepšímu, když dokázali otočit nepříznivý vývoj 0:2 třemi góly na 3:2 a po vyrovnávací brance Lovosic si do odvety na půdě soupeře přenášely nulovou ztrátu. V dalším zápase, který se zároveň ukázal být tím posledním v sezóně, už ale teplický dorost nenavázal na dobré výkony z domácího hřiště a mohl se radovat pouze z čestného gólu Ondřeje Rejchy.


Nejproduktivnějšími hráči týmu se stalo trio Matyáš Drobný, Ondřej Rejcha a Matěj Novák, kteří se společně postarali o více než polovinu všech gólů týmu, v bráně se ve všech zápase střídali Matyáš Drobný a Zdeněk Pošík, ten se stal jedním z nejvytěžovanějších brankářů ligy. Nepříjemný zářez do statistik zaznamenal i Jára Vojíř, který se ocitl v pětici nejtrestanějších hráčů ligy.

V týmových statistikách ovšem Efdéčko patřilo k nejméně vylučovaným týmům, kdy dle této metriky obsadilo čtvrtou pozici v lize. Poměrně vysokou úspěšnost si Teplice držely i v přesilové hře, kde s úspěšností 25% obsadily šesté místo.


Sestava dorostu 2022/2023: Matyáš Drobný, Ondřej Rejcha, Vojtěch Frolík, Matěj Novák, Jakub Niče, Stepan Pronin, Jaroslav Vojíř, David Frolík, Jakub Kudrna, Ondřej Duben, Filip Marek, Lukáš Miněk, František Novák, Prokop Sebránek, Štěpán Kuloušek, Marek Hradecký, Daniel Branda, Matěj Kubík, Marek Stodola, Matyáš Matouš, Štěpán Traksl, Lukáš Valach, Petr Ševčík - Matyáš Dřevěný, Zděněk Pošík - Pavel Dolejší, Vlastimil Valter


Hodnocení trenéra, Pavla Dolejšího:
"Sezónu hodnotím jednoznačně kladně, obrovský kus práce za námi, ale jistě obrovský kus práce před námi. Úvod sezóny byl trošku vystřízlivěním vůči původním cílům. Ale průběh sezóny nás dostal zpět na nastavenou cestu. V play-off jsme ostudu neudělali, chybělo štěstí i trochu zkušeností. Ale budoucnost je zářivá i díky výpomoci od stržů, musíme udržet nastavené standardy a vyhnout se nesmyslným odchodům 'za lepším', které nedávají smysl. Určitě uvidíme někoho z ročníků 06/07 v nejbližší sezóně/sezonách nakukovat do A-týmu na trénincích a v zápasech divize. Děkujeme za podporu."

Hodnocení trenéra, Vlasty Valtera: 
"Z mého pohledu trochu rozpačité pocity, ale v součtu převažuje pozitivní dojem. Ačkoliv oproti počátku sezóny jsme udělali obrovský kus práce po taktické stránce a v pochopení rolí. K ideálu nám ještě chyběl větší drive a hlad i po individuální a rychlostní stránce. Po úvodních 3 turnajích jsme spadli z hrušky zpátky na zem a vždy řešili nejaktuálnější nedostatky. Soupeře jsme určitě dotahovali, jenže k tomu, abychom byli více konkurenceschopní, bychom potřebovali více času. Škoda, že naše forma byla občas jako počasí a mnohdy nás doháněla šířka kádru. Sehráli jsme několik zápasů, na které můžeme být opravdu hrdí. Jen nás mrzí, že se nám tolik nedařilo na domácí půdě. Dobrou vizitkou může být náš poslední domácí zápas v play-off, který měl z mého pohledu vše, kromě vítězné tečky. Je potřeba pracovat dál."

Hodnocení hráče, Vojty Frolíka: 
"Tuhle sezónu bych ohodnotil kladně. Během sezóny jsme cítili velký týmový pokrok a chuť se zlepšovat. Ne vždy se nám dařilo, každopádně věřím, že z chyb jsme se poučili a ponaučení z nich převedeme do příští sezóny. Tahle sezóna přinesla velký týmový pokrok, ale zároveň jako tým víme, že je stále na čem pracovat. Měli bychom zlepšit hlavně fyzickou fázi. Další sezonu se vrátíme silnější."

Související informace
Tagy