Měsíc po sezóně: Junioři
21. března 2023 v rubrice Hodnocení sezóny 2022/2023

Měsíc po sezóně: Junioři

Před měsícem skončila ligová sezóna 2022/2023 prvnímu z týmů Efdéčka - juniorům.

Junioři se letos poprvé představili v celostátní lize juniorů, což dosud nezkusilo ani Efdéčko ani žádný z předchozích klubů samostatně. 

Hned úvod sezóny v kvalifikaci přinesl jeden z nejsilnějších momentů sezóny. První ligový zápas se Spartou přinesl souboj otce a syna Mühlfaitových, byť  jeden samozřejmě přihlížel pouze ze střídačky. Na zápas, který výsledkově nedopadl úplně nejlépe, si našlo cestu 178 diváků, kteří vytvořili úžasnou atmosféru a podporovali tým i ve chvíli, kdy bylo o vítězi zápasu jasno. Ani zbylé duely kvalifikace nepřinesly juniorům vítězství - doma prohráli i s Ústím a i ve venkovních odvetách rovněž zaznamenali dvě porážky. Po čtyřech prohrách tak Teplicím unikla možnost hrát v nejlepší dvanáctce republiky, což ovšem ani nebyl cíl sezóny, a zbývajících 22 zápasů odehráli žlutomodří v 1. lize.

První bod sezóny zaznamenalo Efdéčko na začátku října, kdy ve druhém zápase základní části dokázalo dovést zápas s Chomutovem až do prodloužení, kde nakonec přeci jen uspěl domácí tým. Hned sedmi kanadskými body se blýskl teplický kapitán Lukáš Mucha.

V dalším zápase obraly Teplice na domácí půdě hráče České Lípy o všechny body, když po skvělém týmovém výkonu zvítězily poměrem 7:5. Následně ovšem přišel tvrdý direkt od suveréna ligy z Liberce, který v sezóně prohrál jediný zápas a v prvním vzájemném měření sil nastřílel do teplické branky hned 15 gólů.

Odveta za nepovedenou kvalifikaci proti Ústí, které se taktéž nedostalo do elitní dvanáctky, se odehrála v Teplicích v polovině listopadu. Teplický tým hrál se soupeřem celý zápas vyrovnaně, čtyřikrát odskočil do jednobrankového vedení, Ústí se vždy zmohlo pouze na vyrovnání stavu, v posledních minutách zápasu se ale projevila nedisciplinovanost týmu, který šel v dramatické koncovce dvakrát do čtyř a 19 vteřin před koncem Ústí stanovilo výsledek zápasu na 4:5.

Výjezd na jih Čech přinesl Teplicím další tři body. V sobotním zápase sice nejprve prohráli s budějovickými Štíry zejména kvůli nepovedené druhé třetině 10:4, v nedělním duelu ale zdolali Meťák nejvyšší výhrou sezóny 11:5 i přes to, že se zápas zpočátku vůbec nevyvíjel dobře.

Na domácí půdě o týden později pak junioři přivítali dvojici týmů ze západních Čech. 140 diváků v sobotním zápase nejprve přihlíželo drsné prohře 2:11 s plzeňskou Slavií, o poznání méně fanoušků pak v nedělním dopoledním duelu vidělo výhru Teplic nad FbC Plzeň 8:6.

Prosinec zahájilo Efdéčko na půdě České Lípy, kde v zápase bez obran byl nakonec úspěšnější domácí tým, který zvítězil těsně, 11:10. K výhře nepomohly ani hattricky Tychlera a Olexy a trenér Mühlfait neskrýval po zápase rozladění. Černý prosinec pokračoval na domácí půdě, kde v páteční předehrávce Teplice podlehly Chomutovu vysoko 5:15, v dalším zápase pak neudržely nadějné vedení 4:1 nad Milevskem a prohrály zejména kvůli tragické druhé třetině, která dopadla poměrem 0:7, celkovým skóre 8:12. Nepovedený měsíc měl další dějství v Podještědí, kde junioři dokázali dvě třetiny držet krok s Libercem a do poslední hrací části vstupovali se skóre 4:6, během poslední dvacetiminutovky ale soupeř dokázal vstřelit neuvěřitelných 14 branek a zdecimoval tak teplické naděje na slušný výsledek. Definitivní tečku za rokem 2022 napsali junioři v České Lípě, kam odjížděli s jasným cílem - uhrát tři body a zapomenout na poslední porážku s tímto soupeřem. Po dvou třetinách byl stav vyrovnaný 4:4, v té poslední ale Lípa překlopila vedení na svou stranu, zvítězila 7:5, a rozhodla o lepší vzájemné bilanci v sezóně.

Nový rok začali junioři opět na severu, kde s Libercem tentokrát prohráli "jen" o devět branek, na domácí půdě se pak prakticky opakoval zápas s Ústím, kdy si i tentokrát hosté dokráčeli pro jednobrankové vítězství 5:4. Zároveň to bylo potřetí v sezóně, kdy se návštěvnost teplické haly vyšplhala přes 120 diváků. Jen o den později čekal na Efdéčko ten samý soupeř, celkově v této sezóně již popáté. Na ústecké palubovce se ale teplickým barvám příliš nedařilo a i páté a poslední utkání s tímto soupeřem tak skončilo porážkou.

Na konci ledna přijely do Teplic oba celky z Českých Budějovic. Proti Štírům zvládli tepličtí hráči lépe první třetinu, uprostřed zápasu ovšem opět přišel kolaps a ani snaha dohnat skóre v poslední třetině zápasu na výhru nestačila - Efdéčko podlehlo 8:10. Proti Meťáku pak mnozí považovali tři body za samozřejmost, soupeř je ale vyvedl z míry, když na teplické palubovce zvyšoval v třinácté minutě zápasu už na 0:3. Hráči domácího týmu nakonec jen tak tak dokázali dotáhnout zápas do prodloužení, 50 vteřin před koncem vstřelil vyrovnávací branku Bratschaedl a i v prodloužení nakonec byli úspěšnější domácí, kteří zvítězili 8:7p.

Poslední měření sil s Chomutovem se neslo v duelu oslabených sestav. Oba oddíly upřednostnily své A týmy, přesto se v Krupce bylo na co dívat. Soupeř rozhodl o výhře až v polovině třetí třetiny, nakonec se radoval ze stavu 6:11.

K posledním dvěma zápasům odjeli junioři před měsícem do Plzně. V sobotním utkání předvedli proti Slavii o poznání lepší výkon než na domácí půdě, byť z toho byla pouze porážka 7:11. V nedělním zápase, který byl zároveň prvním živě streamovaným duelem Efdéčka, se pokusili překazit šance západočeského FbC na play off, ale opět je zradila druhá třetina, kterou prohráli 4:0 a sezónu tak zakončili těsnou prohrou 9:10.


Sezónu tak teplická juniorka zakončila na osmém místě z deseti s bilancí 3 výher, 1 výhry v prodloužení, 1 prohry v prodloužení a 17 proher. Svěřenci trenérů Podluckého a Mühlfaita mohou litovat zejména dvou zápasů s Ústím, jednoho s Lípou a jednoho s Plzní, které všechny prohráli o jediný gól, dále pak domácího zápasu s Meťákem, který došel až do prodloužení a i vyrovnaných zápasů se Štíry a Českou Lípou, které skončily prohrou o dvě branky. Pokud by dokázali uspět ve výše uvedených zápasech. nejen že by bilance 10 - 0 - 1 - 11 pak vypadala na oko lépe, ale zajistili by si tak i účast v play off.


V týmových statistikách zaznamenalo Efdéčko jednu z nejvyšších návštěvností v kvalifikaci i základní části ligy, Lukáš Mucha se pak probojoval do první pětky kanadského bodování ligy. Nedobrou zprávou je pak umístění tří hráčů Efdéčka v první desítce nejtrestanějších hráčů ligy.


Do 26 odehraných zápasů nastoupilo celkem 28 hráčů - 4 brankáři (Vít Jablonský, Daniel Kratochvíl, Zdeněk Pošík, Martin Vrba), 14 hráčů juniorů (Lukáš Mucha, Vojtěch Bratschaedl, Tobiáš Tychler, Daniel Kocaj, Samuel Olexa, Štěpán Hájek, Jan Veselý, Jonáš Burger, Matěj Kopřiva, Ondřej Knapík, Jiří Říha, Šimon Rabel, Jan Ottis a Jan Liška), 7 hráčů dorostu (Ondřej Rejcha, Matyáš Drobný, Vojtěch Frolík, Lukáš Miněk, Jaroslav Vojíř, Ondřej Duben a František Novák) a také tři hráči jiných klubů - na podzim si hru za Efdéčko vyzkoušel roudnický Bilguun Ariunbuyan, na jaře pak děčínští Marek Sochor a Jan Bräuer.


Hodnocení sezóny pohledem trenéra, Pavla Podluckého:
"Naše premiérová účast v 1. juniorské lize byla ve znamení sbírání zkušeností. Při některých zápasech jsme krutě poznali rozdíl mezi regionálním a vrcholovým mládežnickým florbalem, v jiných jsme si zase dokázali, že na tom nejsme až tak špatně, včetně několika utkání, kdy nám vítězství uteklo jen o fous. Pozitivně hodnotím přístup a nasazení všech hráčů během celé sezóny, především pak zapojených dorostenců, u kterých mě také mile překvapila stoupající úroveň herního projevu. Rád jsem i za to, že se klukům podařilo nastavit pohodovou atmosféru v týmu během celé soutěže a že jsem toho mohl být součástí. Doufám, že si všichni hráči tyto nabyté zkušenosti a zážitky přenesou a zúročī v další sezóně."

Hodnocení sezóny pohledem trenéra, Martina Mühlfaita:
"Junioři okusili v letošním roce poprvé nejvyšší soutěž. Jak sezonu hodnotit? Čistě výsledkově, nic moc, i když konečné 8. místo z 10 účastníků předčilo mé očekávání. Určitě se najde ale spoustu pozitivního. Asi největší radost mám z toho, že kluci v každém zápase hráli svoje maximum, že i přes často nepříznivý vývoj zápasu to nezabalili a makali až do konce. To, že to nakonec nevedlo k bodovému zisku, je prostě odrazem reálné herní kvality a úrovně celého týmu. Další pozitivum je, že máme v týmu pár hráčů, kteří se svojí herní kvalitou mohou srovnávat s těmi nejlepšími hráči CE ligy. Další dobrá zpráva je, že bylo na klucích vidět, jak se během sezony jejich hra posouvala dopředu - herně i po stránce taktiky. Výborně do týmu zapadli dorostenci, díky kterým jsme mohli většinu sezony odehrát se třemi lajnami a navíc rozhodně nebyli tzv. pouze do počtu, naopak. Quo vadis teplická juniorko? Uvidíme v příští sezoně."

Hodnocení sezóny pohledem kapitána, Lukáše Muchy:
"Díru do světa jsme sice úplně neudělali, ale na druhou stranu, vyloženě tragédie to taky nebyla. Škoda několika zápasů, které jsme měli dobře rozehrané a nakonec jsme prohráli, nebo zápasů prohraných o gól nebo dva. Kdybychom v nich bodovali, mohli jsme pomýšlet na vyšší umístění. Jsem rád, že jsme se florbalem hlavně bavili, i třeba v zápase, kde jsme prohráli rozdílem vyššího počtu gólů. Děkuju všem za sezónu!"