Měsíc po sezóně: C tým mužů
21. dubna 2022 v rubrice Hodnocení sezóny 2021/2022

Měsíc po sezóně: C tým mužů

V rámci hodnocení sezóny rozebíráme jednotlivé kategorie s odstupem jednoho měsíce od posledního zápasu. Dnešek je tak věnován C týmu mužů.

C tým mužů vznikl jako zbrusu nová kategorie, kterou ani jeden z dříve samostatných klubů nikdy neměl. A ani v ostatních klubech nejsou tři týmy samozřejmostí. Takzvanou rezervu rezervy dokázali v Ústeckém kraji postavit kromě Teplic už jen Ústí a Chomutov. V Ústecké lize, která je v našem regionu tou nejnižší možnou, se letos představilo celkem sedm týmů, z nichž ani jeden neprahnul po postupu výše a takřka všechny zápasy se odehrály v pohodové atmosféře, neboli takříkajíc "pro žízeň".

Za Teplice se kromě ostřílených veteránů (dle počtu odehraných zápasů), kteří prošli takřka celou věkovou strukturou od elévů až po muže, představili i veteráni (dle věku), kteří začali s florbalem až v dospělosti a často se na hřiště dostali přes trenérskou lavici. Šanci zahrát si "prales" dostali i junioři, kteří nabídku realizačního týmu často s chutí přijímali. Sestava navíc byla v průběhu sezóny doplněna hned několika zbrusu novými tvářemi, které se Efdéčku podařilo ulovit v lítých bitvách na přestupovém trhu.


Snový úvod

Sezóna začala výborně. Po prvních sedmi minutách prvního zápasu proti Roudnici B vedlo Efdéčko 6:2 a trenér Miroslav Valter s kapitánem Ondrou Hrubým začali společně připravovat slavnostní řeč k závěrečnému posezení na konci sezóny, kdy bude C-tým přebírat pohár pro nejlepší tým ligy. Jenže po oněch sedmi minutách Roudnice nastřílela 12 branek a projev putoval do šuplíku. Ve druhém zápase dne pak Efdéčko sehrálo skvělou bitvu s ústeckým céčkem, na jejímž konci bylo i první vítězství této party. 

Sluší se samozřejmě zmínit, kdo že to vstřelil první gól za tuto novou kategorii. Ten vsítil už v první minutě junior Ríša Strejcovský, což nám ale úplně nezapadá do symbolického obrazu céčkařů, proto tento gól raději pomiňme a započítejme až ten druhý (= první), který vstřelil hrající trenér bez licence Míra Valter, pro nějž to byl první gól po celkem 2114 dnech bez vstřelené branky (naposledy 10.1.2016).


Zrození legendy: G-TÝM

I následující dva turnaje se odehrály v Roudnici a hráči Teplic vozili střídavě výhry a prohry. Až do poloviny základní části se céčko drželo mezi třemi nejlepšími celky, poté se však do popředí začaly dostávat jiné priority, které nakonec vedly k vytvoření tzv. G-týmu, neboli gastro týmu. Přípravy na zápasy a turnaje tak již neprobíhaly formou rozboru videa, silných a slabých stránek soupeře, či taktického rozestavení, jak je v této lize zvykem, ale rešerší kaváren a restaurací v okolí sportovních hal, projíždění recenzí na všech těch internetech a sondách, jak dlouhá asi bude přestávka mezi zápasy. Slovutní historici se jednou budou na univerzitních půdách přít o tom, co z dvojice "nehezké umístění v tabulce" a "kavárny a hospůdky" bylo příčinou a co následkem. Protože je nechceme o tuto skvělou debatu připravit, necháme tuto otázku raději nezodpovězenou. Nicméně, přes vznik G-týmu se realizační tým částečně soustředil i na zápasy. Doklad o tom můžeme najít ve svědectví jednoho z hráčů, Pavla Jiráska: "Trenér nezapomněl ani na jeden ligový zápas, to považuji za úspěch".


Statistické okénko

Pro hnidopichy musíme dodat, že Efdéčko se 17 body z 18 duelů skončilo na konečném šestém místě ze sedmi, ale chlubilo se třetí nejlepší obranou v lize! 

Milovníci statistik jistě ocení i individuální schopnosti našich hráčů, když se do jedné desítky produktivity dostalo hned pět zástupců Efdéčka! Sice to nebyla první desítka, ale mít pět hráčů mezi 71. a 80. místem je taky fajn, ne? 

V jednom, bohužel ne dost dobře měřitelném ohledu však hráči Teplic dominovali - ve fair play. Celkem třikrát odmítli hrát přesilovku, protože s důvody pro její založení se hráči nedokázali ztotožnit, v celé lize zároveň Teplice obdržely nejméně trestných minut. 

Nejproduktivnějším hráčem Céčka nakonec skončil s 21 body Vojta Strejcovský, což je bratr toho, který nedal první gól sezóny a místo něhož si raději také zapamatujeme někoho jiného, a sice Pavla Jiráska a Filipa Jahodáře, kteří oba shodně zaznamenali 16 kanadských bodů. Z plnokrevných céčkařů přesáhl hranici deseti KB ještě Pavel Podlucký, který se může zároveň chlubit titulem nejstaršího hráče letošního ročníku Ústecké ligy.

Poslední statistikou budiž fakt, že zápasové tempo si za dnes už legendární C-tým, který např. Ondra Brabec ohodnotil slovy "Týmový duch, týmová zábava a přátelství", vyzkoušelo celkem 36 hráčů. Pevně věříme tomu, že se nenudili. ;)


Miroslav Valter, hrající trenér bez licence:
"Povedl se nám náš hlavní předsezónní cíl, a sice představit se světu jako tým kultivovaných gentlemanů (a gentlelady) se zálibou v gastronomii a dobré zábavě. Po herní stránce jsme dokázali rovněž několikrát šokovat. Jednak Jiráskovo fintou v oslabení, jednak nájezdem Kláry Dvořákové, ze kterého se mi doteď motá hlava."

Ondra Hrubý, kapitán:
"Poznávací zájezdy za krásami měst v Ústeckém kraji se vydařily, škoda, že jsme nestihli kluziště v Kadani a další atrakce, které náš kraj nabízí. Zato jsme ale vyzkoušeli mnoho zajímavých podniků, skoro můžeme vydat gastromapu FD Teplice. A florbal... no o ten jsme se snažili a bavilo nás to."