Naše snaha je, aby spojení pro členy obou klubů nebyla žádná revoluce, ale aby šlo spíše o evoluci
18. května 2021

Naše snaha je, aby spojení pro členy obou klubů nebyla žádná revoluce, ale aby šlo spíše o evoluci

Florbalový klub FD Teplice je již mezi námi a pokud se znovu ptáte proč, tak zde všem zájemcům nabízíme odpovědi na několik velmi důležitých otázek. Rozhovor je netradičně veden přímo s novým klubem.

Jednoduchá otázka na úvod - co vedlo oba teplické kluby ke vzájemnému spojení?

Oba teplické kluby se dostaly na vrchol svých možností. Jakýkoliv další rozvoj v tomto konkurenčním prostředí by byl s největší pravděpodobností na úkor toho druhého. Spojení obou klubů je s výhledem do budoucna logické a přinese spoustu benefitů. Chceme rozvíjet jak výkonnostní, tak volnočasové florbalové odvětví, aby v Teplicích měl možnost sportovat a hrát florbal opravdu každý. Získáme tak dostatečný počet kvalitních trenérů, velkou nabídku sportovišť a jednotným řízením budeme svým členům moci nabídnout lepší a kvalitnější služby.

Proč tomu je zrovna teď? Nešlo tak učinit dříve?

V loňském roce bylo dostatek času na bilancování a plánování budoucnosti. Vedení obou klubů vidělo svoji budoucnost velmi podobně, a proto už v polovině roku došlo k prvním schůzkám. Na nich se ukázalo, že spojení je správná cesta k tomu, jak oba kluby posunout nejen po sportovní stránce, ale hlavně jak je ekonomicky zabezpečit pro kvalitní fungování v době pokoronavirové. 

A k možnému dřívějšímu termínu - zřejmě nešlo. Kluby si na sebe nejdříve musely zvyknout, poznat se, zjistit, jak je kdo nastaven a jak funguje, musely si začít důvěřovat. K tomu nám pomohlo hned několik projektů,které jsme společně již absolvovali, ať už to byla Grow challenge nebo třeba organizace superligového zápasu v Teplicích. Jakékoliv dřívější snahy by zřejmě vedly ke krachu, protože na spojení dosud nepanovala jednoznačná shoda.

Kdy dojde k oficiálnímu spojení obou klubů?

Momentálně probíhají intenzivní jednání a příprava tohoto projektu, abychom do další sezóny vstoupili společně jako jeden klub pod novou identitou.

Jak se bude klub jmenovat a jak bude vypadat logo, popřípadě dresy?

Po úvahách ohledně názvu jsme nakonec zvolili “FD Teplice”, které vychází z obou současných klubů - písmeno F značí florbal, jakožto sport, který provozujeme, a také jako počáteční písmeno klubu Florbal Teplice; písmeno D pak zůstává jako připomínka druhého klubu - Dynama, stejně tak jako připomínka pokračujícího zapojení DDM Teplice do fungování florbalu v našem městě. Logo a další související prvky jsme nechali zpracovat profesionální grafiky, z jejichž návrhů jsme vybrali ten nejlepší. Základ tedy máme, nyní je třeba jej promítnout do všech oblastí klubu.

Co vlastně spojení klubů znamená pro hráče jednotlivých klubů?

Naše snaha je, aby spojení pro členy obou klubů nebyla žádná revoluce, ale aby šlo spíše o evoluci. Vše půjde přirozenou cestou a pro nikoho to nebude žádná velká změna. U každé kategorie budou nadále působit trenéři, které daní hráči znají. Navíc je zde velká příležitost poznat nové přátele. 

K dispozici nově budou dvě velké florbalové haly - v Teplicích a v Krupce, jakým způsobem v nich budou kategorie trénovat?

U nejmenších kategorií (přípravka, elévci, ml.žáci) bude zachováno stávající tréninkové prostředí. U starších kategorií se budou využívat všechna dostupná sportoviště, tedy nejen zmíněné haly, ale i další vnitřní a venkovní sportoviště.

Jaké budou cíle klubu? Čeho byste chtěli v následujícím období dosáhnout?

V prvé řadě je nutné zaběhnout klasický režim, sjednotit své standardy, zvyknout si na nové spoluhráče a trenéry. To je úkol příští sezóny. V dlouhodobějším horizontu chceme vytvořit fungující sportovní oddíl, ve kterém bude moci hrát florbal každý nehledě na věk a výkonnost. Celou naši vizi a plány do budoucna chystáme zveřejnit na klubovém webu.

Na vzájemné derby si vždy našlo cestu dost diváků, ovšem na jiné zápasy to mnohdy nebylo úplně slavné. Jak chcete společně přilákat do ochozů více fanoušků? Samozřejmě všichni věříme, že v září již do ochozů fanoušci zavítají :)

Dosavadní vzájemná utkání ukázala, jak velký je o florbal v Teplicích zájem. Naší snahou tak bude z těchto zkušeností vyjít a maximálně jich využít. 

Jak bude v nové sezóně vypadat komunikace mezi klubem a hráči? Nebude vzhledem k dvojnásobnému počtu hráčů v klubu v komunikaci chaos?

Určitě si ze začátku budeme trochu zvykat, věřím však, že zejména díky trenérskému týmu, který společně ladí všechny aspekty nového klubu již od loňského podzimu, nakonec vše klapne a bude fungovat bez problémů. Užitečným nástrojem v tomto ohledu je i členská sekce, která nám všem usnadní fungování.

Kde mohou rodiče a hráči sledovat aktuální informace o klubu, jaké sociální sítě se budou využívat?

Informace o organizačních věcech budou k členům směřovány skrze členskou sekci, dalšími komunikačními kanály budou webové stránky, dále pak facebook a instagram, zejména pro sestřihy videí ze zápasů budeme využívat také youtube a veškeré fotky budeme dávat na klubový flickr. Všechny tyto kanály již existují a mají shodný a jednoduchý název - FD Teplice.