Nový rok přináší nové výzvy a očekávání
15. února 2021

Nový rok přináší nové výzvy a očekávání

Leden se nám již přehoupl do své druhé poloviny, ovšem epidemiologická situace stále nevěstí nic dobrého. Ačkoliv neradi propadáme pesimismu a snažíme se být optimističtí, návrat ke každodennímu stylu života, do kterého pro nás florbal patří, je stále v nedohlednu. Přesto všechno využíváme jako klub efektivně této situace a společně plánujeme další kroky a projekty do budoucna.

Zavřené haly, zákaz shromažďování více osob na jednom místě a stop amatérskému sportu, to vše v říjnu postihlo florbal. Všichni jsme věřili, že se brzy vše vrátí do normálu, ale situace není jednoduchá a na námi všemi milovaný sport si budeme muset ještě chvíli počkat. V prosinci jsme se ještě na krátké období vrátili do hal a trénovali v rouškách. V posledních měsících se nacházíme v pátém stupni PES, kdy je nemožné trénovat nejen uvnitř, ale také venku. Jakmile bude situace příznivější a bude povoleno shromažďování více osob, opět rozjedeme po skupinách venkovní tréninky.

Situace není jednoduchá, je pro nás velmi náročné nemožnost trávit náš volný čas tím, co milujeme. Ačkoliv jsou téměř všechny sporty zavřené, lze se připravovat i jednotlivě. Pokud tomu počasí dovolí, obujte si boty na běhání a vyrazte do přírody, zacvičte si doma a udržujte se pro svůj vlastní pocit ve fyzické kondici. Protože zdravé tělo je v tuto dobu extrémně důležité. Kdy přesně bude opět návrat k tréninku nedokáže nikdo říci, sledujte naše stránky a vše se dozvíte.

V posledních měsících ovšem jako klub nezahálíme a poctivě připravujeme novinky, které věříme, že nám v následujících sezónách pomůžou. Více řekne v rozhovoru předseda klubu Tomáš Syryčanský a místopředseda klubu Pavel Dolejší.

Haly jsou stále zavřené a nikdo není schopen říci, kdy se opět vrátíme k tréninku. Co byste vzkázali všem dětem a rodičům, kterým florbal samozřejmě chybí a nejsou z této situace vůbec nadšení?

Tomáš: Rodičové, buďte prosím trpěliví a sportujte s dětmi, jak to jen jde. Na situaci bez pohybových aktivit a zaběhlých návyků se v dětském věku lehce zvyká. My na oplátku slibujeme, že až dojde k rozvolnění a budeme opět moct trénovat, uděláme maximum pro bezproblémový návrat ke sportování a florbalu.

Pavel: Ze své zkušenosti vím, že je to neskutečně těžké. Je potřeba se na dnešní situaci koukat jako na novou zkušenost, která nás může v něčem posunout. Ještě před rokem si většina z nás nedokázala ani představit, že přijdeme o něco tak běžného, jako je kolektivní amatérský sport, na tak dlouhou dobu. Věřím, že až v budoucnu budeme zase všichni společně trénovat, tak si toho budeme více vážit a třeba ubydou absence na trénincích z důvodů „mně se nechce“.

Určitě mnoho rodičů a hráčů zajímá, jak to v této sezóně bude s příspěvky, které se platily na začátku sezóny. Případně s tím, když někdo zaplatil pouze půlku. Máte již nějaké bližší informace?

    Tomáš: Dostali jsem od svazu instrukce a rady, jak postupovat. Tímto prosíme všechny členy, kteří neuhradili příspěvky za první pololetí, aby tak učinili a srovnali jsme první část sezóny, která byla neúplná. V druhé polovině se zatím nic platit nebude. Podle toho, jak a kdy skončí letošní sezóna, budeme řešit případnou druhou platbu či nějaké vyrovnání v rámci prvního pololetí.

    Kolem Vánoc oznámil Florbal Chomutov příchod našeho trenéra Martina Severy. Jak tuto situací vnímáte? Případně jak plánujete přeskupit trenérský tým?

      Tomáš: Martin je ambiciózní trenér a chce sbírat zkušenosti z velkého florbalu, což mu momentálně nejsme schopni nabídnout. Z Teplic však neodchází a bude nadále součástí našeho klubu. Do konce letošní sezóny má zde smlouvu a od nového ročníku bude součástí nového projektu, který v Teplicích rozjíždíme. 

      Pavel: Pro mě osobně to nebylo tak velkým překvapením. O tom, že Martin jedná s Chomutovem jsem věděl delší dobu a z určitého pohledu jeho rozhodnutí chápu. Nesouhlasím s tím, ale chápu to! Doufám, že v Chomutově najde to, co hledá a získá tak zkušenosti, které jednou použije po případném návratu do teplického klubu. Martin však z našeho klubu neodchází úplně, nadále v něm bude působit u jedné z kategorií.

      V článku zaznělo, že nezahálíme a jako klub připravujeme několik novinek. Je něco, co byste mohli čtenářům zmínit a na co je připravit?

      Tomáš: Nejsme příznivci online trénování. Provozovali jsme ho jen na jaře a bohužel to nemělo velkou odezvu a účast na takovýchto aktivitách nebyla dostatečná. Nouzový stav jsme tak využili ke změnám uvnitř organizace a k výraznému projektu, který brzy zveřejníme a máme se na co těšit.

      Pavel: Už dnes asi všichni tušíme, že rok 2021 nebude mít tradiční průběh. Proto už teď začínáme plánovat náš provoz o letních prázdninách. Jak formou běžných tréninků, tak víkendových kempů atd. Naším cílem je co nejlépe našim hráčům vynahradit chybějící tréninky v tomto období.

      Plánují se podle situace (na jaře, v létě) nějaké turnaje pro různé kategorie, na které by se mohli hráči těšit? 

      Tomáš: Jak dojde k uvolnění, chceme opět začít naplno trénovat. V plánu máme samozřejmě soustředění a víkendové kempy, kde bychom měli možnost si vynahradit covidovou pauzu. Ještě záleží, jestli se rozeběhnou ligové soutěže, které by měly být v předběžném scénáři až do konce června.

      Pavel: To je asi to nejsložitější, co se teď dá plánovat. Určitě se budeme chtít mimosezónních turnajů zúčastnit (pokud se budou konat). Pokud ne, jsme připraveni i nějaké jednodenní turnaje uspořádat ve spolupráci s okolními kluby, ale to je teď ještě předčasné.

      Máte pro členy klubu nějaký vzkaz na závěr?

      Tomáš: Makejte na sobě a nevzdávejte to. Těšíme se na brzké setkání!

      Pavel: Překonejte sami sebe a snažte se být co nejvíce v pohybu. Nečekejte, až se vám bude chtít, ale udělejte si sami rozvrh pohybu na týden a dodržte ho! Ty nejmenší však musí motivovat rodiče.